29. travnja 2024.

Nadbiskup Gallagher u BiH i u Mostaru

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher boravit će u službenom posjetu BiH od 17. do 20. ožujka 2022.

Nadbiskup Gallagher predvoditi će euharistijsko slavlje u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u subotu, 19. ožujka 2022. u 18 sati na Svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Osim susreta s crkvenim predstavnicima i predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini te drugih susreta, nadbiskup Gallagher posjetit će tri biskupijska sjedišta: Sarajevo, Banja Luku i Mostaru te slaviti mise u zajedništvu s mjesnim biskupima i uz koncelebraciju svećenika te sudjelovanje redovnica i vjernika.

Prvoga dana boravka u Bosni i Hercegovini, u četvrtak 17. ožujka u 18 sati nadbiskup Gallagher slavit će euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom i apostolskim upraviteljem Vojnoga ordinarijata mons. Tomom Vukšićem.

U petak, 18. ožujka u 18.30 sati nadbiskup Gallagher slavit će misno slavlje u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci gdje će mu domaćin biti banjolučki biskup Franjo Komarica zajedno s pomoćnim biskupom Markom Semrenom, svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima koji su pozvani na ovu euharistiju.

Nadbiskup Gallagher predvodit će euharistijsko slavlje u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u subotu 19. ožujka u 18 sati, na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Domaćin će mu biti mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić zajedno sa svim članovima Biskupske konferencije BiH koji se na ovu svetkovinu redovito okupljaju u Mostaru u okviru proljetnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Na misnom slavlju na ovu svetkovinu redovito se okupe brojni svećenici, redovnici, redovnice i vjernici.

Biskup Petar pozvao je sve svećenike, redovnike, redovnice i vjernike na sudjelovanje u ovom misnom slavlju kako bismo u zajedništvu s visokim prelatom Svete Stolice očitovali svoje zajedništvo s Petrovim nasljednikom papom Franjom, koji je upravo na svetkovinu sv. Josipa prije 9 godina, 19. ožujka 2013. godine započeo svoju papinsku službu.

Nadbiskup Paul Richard Gallagher

rođen je u Liverpoolu , Engleska, 23. siječnja 1954. Školovao se na Koledžu svetoga Franje Ksaverskoga u Wooltonu. Za svećenika je zaređen, 31. srpnja 1977. inkardiniravši se za nadbiskupiju Liverpool. Prije odlaska na Papinsku crkvenu akademiju bio je na službi u Fazakerleyu. Doktorirao je iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Članom Diplomatske službe Svete Stolice postao je 1. svibnja 1984. Diplomatsku službu vršio je u više država: Tanzaniji, Urugvaju, Filipinima i u Državnom tajništvu. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 18. kolovoza 2000. posebnim izaslanikom za stalnog promatrača Vijeća Europe u Strasbourgu. Nakon četiri godine isti ga je Papa imenovao, 22. siječnja 2004. apostolskim nuncijem u Burundiju.  Posvećen je za biskupa, 13. ožujka 2004. Titularni je nadbiskup Hodelma. Biskupsko geslo: In omnibus caritas. Nakon Burundija odlazi u Gvatemalu 2009. Nakon tri godine, 11. prosinca 2012. imenovan je papinskim nuncijem u Australiji gdje je ostao do 8. studenog 2014. kada ga je papa Franjo pozvao za Tajnika za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice. Na toj je službi od 2015. do danas. Govori materinji engleski, talijanski, francuski i španjolski jezik.

 

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »