22. lipnja 2024.

Biskup Petar Palić susreo se s bogoslovima završne godine

U Biskupskom ordinarijatu u Mostaru u utorak, 22. kolovoza, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Petar Palić susreo se s bogoslovima koji su završili svoju bogoslovsku formaciju i koji će uskoro primiti sveti Red đakonata.
Bogoslovi Mostarsko-duvanjske biskupije: Luka Cvitanović, Mato Puljić i Antonio Zirdum, te bogoslov Trebinjsko-mrkanske biskupije Gabrijel Pavlović podijelili su s biskupom Palićem iskustvo iz odgojnih zajednica u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu i Biskupijskom bogoslovnom sjemeništu „Collegium Willibaldinum“ u Eichstättu u Njemačkoj.

Biskup Palić je ohrabrio kandidate za đakonat u njihovu nastavku hoda prema svećeništvu, naglasio važnost trajne formacije i podsjetio na ispravan pristup svakoj službi u Crkvi koja se treba očitovati kroz služenje, a ne vladanje, što je i temeljna dimenzija svetog Reda đakonata, ali i svih drugih službi, po uzoru na Isusa Krista, koji je došao služiti.
Biskup je bogoslovima odredio i župe u kojima će od jeseni obavljati svoj praktikum. Luka Cvitanović svoj će praktikum obavljati u župi sv. Tome u Mostaru, Mato Puljić u župi sv. Ivana, apostola i evanđelista u Mostaru, Gabrijel Pavlović u župi Gospe od zdravlja u Neumu, dok će Antonio Zirdum svoj praktikum obavljati u Biskupskom ordinarijatu.

Đakonsko ređenje predviđeno je u subotu, 21. listopada 2023. u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.
Biskup Palić i bogoslovi svoj su susret završili zajedničkom euharistijom.

Mostarsko-duvanjska biskupija ima 10 bogoslova i 2 sjemeništarca, a Trebinjsko-mrkanska biskupija 2 bogoslova i 1 sjemeništarca.