13. srpnja 2024.

Biskup Petar Palić u Župi Crnač

Župno zajedništvo u Biskupijskom zajedništvu

U četvrtak, 23. lipnja 2022., kada Crkva ove godine liturgijski slavi svetkovinu Rođenja Svetog Ivana Krstitelja, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić posjetio je župnu zajednicu Presvetoga Srca Isusova u Crnču.

Ovo je nakon više od 30 godina prvi posjet jednoga biskupa ovoj zajednici, koja do veljače ove godine nije imala zakonitoga župnika.

Na dolasku u mjesto biskupa je dočekao upravitelj župe don Ante Jukić, s predstavnicima župne zajednice i društveno-političkog života Zapadno-hercegovačke županije i Grada Širokoga Brijega.

Na euharistijskom slavlju, uz upravitelja župe don Antu Jukića, u koncelebraciji su bili fra Ivan Marić, širokobriješki župni vikar i gvardijan samostana i don Stipe Gale, kancelar Mostarsko-duvanjske biskupije i Upravitelj Župe Nevesinje.

Na početku mise okupljenu zajednicu vjernika i biskupa pozdravio je upravitelj župe don Ante Jukić. Pozdravivši sve okupljene vjernike, među kojima su gosp. Miro Kraljević, širokobriješki gradonačelnik i gosp. Zdenko Ćosić, župan Zapadno-hercegovačke županije, don Ante je naglasio kako je  „prošlo dosta vremena da Biskup, apostolski namjesnik i poglavar mjesne Crkve, nije došao u župu Crnač, ali o tome danas nema potrebe govoriti. Radije slušam i ponavljam riječi svetoga apostola Pavla Filipljanima: “Braćo, ponavljam samo jedno: što je za mnom, zaboravljam, za onim što je preda mnom, težim.” (Fil 3. 13-14). Ili kako piše vjernicima Kološanima: “Braćo, za onim gore težite, a ne za zemaljskim!” (Kol 3, 1-2).

Hvala Bogu, vama vjernicima i ocu Biskupu što smo danas zajedno ovdje u Crnču, u župnoj crkvi Srca Isusova. Ovo milosno vrijeme i radosni susret omogućilo nam je Presveto i milosrdno Srce Isusovo i vaše istinsko, vjerničko i ljudsko razmišljanje o pripadnosti Crkvi.“

Osvrćući se na prošlu situaciju u župi don Ante je rekao da vjeruje i nada se „da je put nerazumijevanja i nesloge ostao negdje tamo daleko iza nas, a da su nastupila nova vremena, o kojima govori Papa Franjo. To je radosni sinodalni hod vas vjernika, nas svećenika i biskupa s Papom u jednoj svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. Taj radosni vjernički hod želimo nastaviti i proživjeti u osobnoj, obiteljskoj vjeri i pripadnosti Crkvi.

Neka nas milosrdni Isus i njegovo Presveto Srce pouči kako ćemo svaki dan biti bolji, svetiji, Ocu nebeskome draži, a međusobno bliži i razumljiviji.

Zahvaljući don Anti na pozdravnim riječima biskup Petar je pozdravio sve okupljene vjernike i na samom početku blagoslovio kalež, koji će se upotrijebiti u misi, a koji je darovao župi Crnač.

U svojoj homiliji biskup Petar je govorio o glasu, odnosno o rođenju Ivana Krstitelja koji je bio glas, preteča Isusa Krista. Biskup je kazao da je „Ivan bio glas koji je vikao u pustinji: “Poravnajte put Gospodinu!” Bio je to glas koji je pozivao ljude na pokajanje u vodama Jordana. Bio je to glas koji je povikao: “Evo Jaganjca Božjeg!” i glas koji je šaptao: “On mora rasti, a ja se moram umanjivati!” Bio je to glas koji nije mogla ušutkati ni krvnička sjekira, jer do danas odzvanja glas koji je rođen Elizabeti i Zahariji.“

Pozvao je okupljenu zajednicu vjernika da i ona sama postane i pronađe svoj glas, onaj duhovni, nadnaravni kojim će svjedočiti živu Riječ Božju. Pravi glas se, paradoksalno, pronalazi u trenutku tihe, meditativne molitve. Kad šutimo, molimo se, razmišljamo, kajemo se, Riječ Božja oživljava u nama i vapi iz dubine.

Moramo poput Ivana Krstitelja biti svjesni, da riječ koju naš glas govori nije naša. I ovo što je danas biskup među vama u ovoj župnoj zajednici Crnač i ovo što vam biskup danas govori nije promocija i pohvala i pokuda nikome i ničega, nego ukazivanje da smo svi poslani i pozvani slušati Kristov glas i ići za njim koji je Dobri pastir svih nas. Jedino u zajedništvu Crkve Kristove nalazimo istinski put u život.

Drago mi je da ste i vi kao zajednica vjernika pronašli svoj glas, kojim ćete, u biskupijskom zajedništvu, svjedočiti svoju pripadnost Isusu Kristu u Njegovoj Crkvi. Sveti Pavao piše o Crkvi kao otajstvenom Tijelu Kristovu. Jedan ud ne zovemo tijelom. Prst ili nogu ne zovemo tijelom. Kad nema prsta ili bilo kojega uda, tijelo i dalje živi.

Ali, kad je jedan ud bolestan ili boli, cijelo tijelo boli. I kad jedna župa nije u biskupijskom zajedništvu, bol je to za cijelu Crkvu“, naglasio je biskup Petar.

Biskup je pozvao okupljenu zajednicu vjernika da se ugledaju na Presveto Srce Isusovo, koje se u ovoj župi slavi kao zaštitnik župe, Srce Boga živoga, koji je svoju ljubav prema nama posvjedočio na križu.

Na kraju euharistijskoga slavlja župni upravitelj don Ante zahvalio je svima nazočnima i istaknuo:

„Hvala Trojedinom Bogu, Ocu, Sinu i Duhu Svetomu koji nas je danas okupio na ovo zajedničko slavlje kojim smo započeli trodnevni hod i pripravu za svetkovinu naslovnika naše župe, svetkovinu Presvetoga Srca Isusova.

Oče Biskupe, poslije riječi zahvale Bogu, zahvaljujem Vama, što ste mogli danas zajedno s nama slaviti sveto misno slavlje i uputiti poruku ohrabrenja okupljenoj zajednici vjernika. Što ste, bez obzira, na teška razdoblja života naše župe bili strpljivi i kroz prethodno vrijeme svojim molitvama pratili vjernike naše župe i kao naš Pastir bili zajedno sa svojim vjernim stadom, našom mjesnom Crkvom i župom Crnač.

Neka nas Presveto Srce Isusovo vodi i čuva na svim putovima osobnoga, obiteljskoga i vjerničkoga života, kako vjernike, tako i sve Bogu posvećene osobe, svećenike, redovnike, redovnice, Vas, biskupe Petre, sve biskupe i papu Franju.

Nakon blagoslova biskup se vjernicima i svećenicima pridružio bratskom stolu, koji su pripremili župljani Župe Crnač sa svojim župnim upraviteljem.

Euharistijsko slavlje pjesmom je pratio župni zbor pod ravnanjem gosp. Ivana Solde.

Ovom svetom misom župna zajednica u Crnču započela je duhovnu pripravu za proslavu Presvetog Srca Isusova, koji je naslovnik Župe, a koji će se u župnoj crkvi ili pored nje u Crnču proslaviti u nedjelju, 26. lipnja 2022.