25. travnja 2024.

Božićna liturgijska slavlja u mostarskoj katedrali

Božićnu misu polnoćku u mostarskoj katedrali, 24. prosinca 2022., slavio je biskup Petar, uz sudjelovanje don Nikola Menala, generalnog vikara, don Stipe Gale, kancelara, don Josipa Galića, katedralnog župnika i don Branimira Bevande, župnog vikara i povjerenika za pastoral mladih.

U svojoj homiliji biskup je govorio o otajstvu Isusova rođenja. „Svake godina na ovoj misi polnoćki želimo samo jednu stvar. Želimo se prisjetiti anđelovih riječi i biti uronjeni u istinu tih riječi. Želimo ih držati u jaslama svoga srca.“ Napominjući kako evanđeosko izvješće o Isusovu rođenju nije samo neka „idilična priča“, nego istina kojoj se može vjerovati, biskup se zapitao zašto svake godine dolazimo na ovo slavlje u ponoć, kad ne prepoznajemo jasno stvarnost oko sebe, kad ne prepoznajemo jedni druge u tami i kad nam je put zastrt mrakom.

„Jer hodimo ili smo hodili u tami. Zato što živimo u svijetu duboke tame. Ne mora ovaj  pojam svijet biti zemljopisno područje. Svatko od nas je svijet za sebe. Gledamo ovaj svoj svijet i žudimo čuti blagovijest, veliku radost ne samo za nas ovdje, već i za sve ljude“, kazao je biskup.

Govoreći o životnim iskustvima drugih, o osobnim životnim iskustvima koji su svojevrsni „trenuci tame“ u kojima žudimo za dobrim vijestima, te o zemljama kao što su Myanmar, Afganistan, Mexico, Ukrajina, Yemen, Etiopija u kojima se danas ratuje, biskup je rekao da „očajnički želimo čuti dobre vijesti za sve ljude i želimo čuti da dobre vijesti nadvladavaju sve podjele.“

„Večeras u ponoć smo tu i hrabrimo svoje srce i jedni druge i utvrđujemo u spoznaji da je ovo što smo čuli u riječi Božjoj i što slavimo doista istina. I sigurno smo došli na pravo mjesto. Jer od božićnih jaslica nitko nije otišao razočaran. Odavde nećete otići razočarani. Kristove jaslice nikad ne razočaraju“, naglasio je biskup Petar.

Čestitajući svima nazočnima Božić, biskup je zaključio:

„Te male jaslice u Betlehemu drže Stvoritelja svih nas i u njegovim jaslama ti i ja, svaki kutak naših života i sve stvoreno nalazi svoj smisao. Noćas se rađa Stvoritelj i njegovim rođenjem i mi, stvoreni, bivamo iznova preporođeni i ponovno stvoreni“.

Slaveći euharistijsko slavlje na svetkovinu Božića, 25. prosinca 2022., u mostarskoj katedrali, biskup Petar je u homiliji govorio o Isusovu rođenju, koji je Vječna Očeva Riječ, izgovorena i utjelovljena u vremenu, s kojim je započelo nešto sasvim novo.

„Nebo se otvorilo i povezalo sa zemljom. Čovjekov san da njegov život ima smisla, unatoč svim proturječjima; da njegov život teži ispunjenju unatoč svim nedosljednostima; taj san postaje stvarnost na nezamisliv način; oblikuje se i ostvaruje na način koji nije u čovjekovim rukama“, kazao je biskup.

Na pitanje što je činiti nama, današnjim kršćanima koji slavimo Božić nakon 2000 godina, biskup je rekao:

„Poput pastira pokušajmo gledati svijet i ljude novim očima, Božjim očima. Poput mudraca krenimo na put svojim srcem i budimo tražitelji koji znaju da u životu postoji nešto više od onoga što vidimo na prvi pogled i da je Božja tajna u srcu svakoga života, uključujući i naš vlastiti. Poput svetog Josipa budimo i ostanimo vjerni Bogu, čak i onda kad ne razumijemo što Bog čini. A poput Blažene djevice Marije razmišljajmo o svom životu i otkrijmo Božju prisutnost i Božji poziv dok nam govori kroz događaje našega života.

I bez straha, pođimo do Betlehema i dođimo novorođenom Isusu. Pogledajmo ga. U tom nemoćnom Djetetu skriva se tajna velikoga Boga. Njegov zakon je ljubav, a njegovo ime Emanuel – S nama Bog. On i jedino On našem svijetu donosi spasenje, radost i otkupljenje. Njemu slava i čast u vijek vjekova.“

Liturgijsko pjevanje i na misi polnoćki i na danjoj misi predvodio je katedralni zbor „Marija“ pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića, a posluživali su bogoslovi Mostarsko-duvanjske biskupije.

 

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »