23. svibnja 2024.

Čestitka biskupa mons. Petra Palića imenovanom biskupu porečkom i pulskom mons. Ivanu Štironji

Dragi biskupe Ivane!

 

S radošću smo primili vijest da Te je Papa Franjo imenovao porečkim i pulskim biskupom. Uime svećenika, redovnika i redovnica i Božjega naroda Tvoje rodne Trebinjsko-mrkanske i Mostarsko-duvanjske biskupije u kojoj si djelovao, kao i u svoje osobno ime upućujem Ti srdačne čestitke.

Svoju pastirsku službu iz „Zaljeva hrvatskih svetaca“, iz Boke Kotorske, nastavljaš u blizini jednog drugog zaljeva, onog Piranskog, u „krasnoj zemlji, Istri miloj“, koja je natopljena mučeničkom krvlju, počevši od biskupa sv. Mavra pa sve do bl. Miroslava Bulešića. Napuštaš biskupiju, malu po broju vjernika, ali bogatu kršćanskim duhom i kulturom i svoje ćeš djelovanje nastaviti u biskupiji koja, također, obiluje kulturnim i prirodnim ljepotama, ali i iskrenim svjedočenjem vjere od prvih kršćanskih vremena.

Tvoje se imenovanje događa na spomendan sv. Ivana Bosca, svećenika i velikog odgojitelja mladih.

Želim Ti, da poput sv. Ivana Bosca, uvijek „hodaš nogama na zemlji, a srcem prema nebu“ i da živiš sa sviješću da „Gospodin u velikim potrebama šalje i veliku pomoć“, kako je govorio i svojim životom svjedočio sv. Ivan Bosco.

Izražavajući ti bratsku blizinu, za Tvoje novo poslanje molim zagovor Blažene Djevice Marije, Gospe od Škrpjela, sv. Tripuna, sv. Leopolda Bogdana Mandića i svih bokeških svetaca, kao i sv. Mavra i bl. Miroslava Bulešića i svih istarskih mučenika.

 

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

 

 

 

✠ Petar Palić

mostarsko-duvanjski biskup

apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »