13. srpnja 2024.

Čestitka biskupa Palića novoizabranom zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru mons. Draženu Kutleši

 

Mostar – Mississauga (Kanada), 14. veljače 2023.

Dragi nadbiskupe Dražene!

Nalazeći se na pastoralnom pohodu vjernicima u hrvatskim župama u Kanadi, s radošću sam primio vijest (uz vremensku razliku) da Te je papa Franjo izabrao za zagrebačkoga nadbiskupa koadjutora.

Dijelim radost Tvojih roditelja, majke Danice i oca Kreše, brata i rodbine, kao i cijele Tvoje rodne župe Prisoje i upućujem ti srdačne čestitke uime svećenika, redovnika, redovnica i vjernog Božjeg naroda Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Nakon pastirskog služenja u Poreču i Puli, kratkog služenja na časnoj stolici nasljednika svetoga Dujma u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Gospodin te po odluci pape Franje šalje da „djelo izvršiš blagovjesničko“ i „služenje svoje posve ispuniš“ među svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjim pukom Zagrebačke Crkve. Božjom providnošću naslijedit ćeš mnoge uzorne i vrijedne zagrebačke nadbiskupe, među kojima se ističe „najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata“, bl. Alojzije Stepinac.

Uvjeren sam da ćeš svoju pastirsku službu obavljati odgovorno i vjerno, s velikim pouzdanjem u Gospodina, koje će ti u novoj nadbiskupiji biti potrebno, a u duhu svoga biskupskog gesla, koje je i geslo bl. Alojzija Stepinca: „In te, Domine, speravi!“ – „U tebe se, Gospodine, uzdam!“

Za tvoju novu službu molim obilje Božjeg blagoslova i zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Božje od kamenitih vrata i Gospe Bistričke, sv. Josipa i svih svetih ugodnika Božjih.

Neka bude sve na slavu Božju, spasenje duša i dobro Zagrebačke nadbiskupije.

 

Uz pozdrav u Gospodinu,

 

 

+ Petar Palić

mostarsko-duvanjski biskup

i upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije