13. srpnja 2024.

Čestitka mons. Petra Palića novoizabranom splitsko-makarskom nadbiskupu

Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić uputio je čestitku novoizabranom splitsko-makarskom nadbiskupu Zdenku Križiću koju prenosimo u cijelosti.

 

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe, Zdenko!

S radošću sam primio vijest da Te je papa Franjo imenovao splitsko-makarskim nadbiskupom metropolitom. Iako sam ti osobno već čestitao i za Tvoju novu službu molio pred likom čudotvorne Gospe Letničke, koristim i ovu prigodu uputiti Ti u ime svećenika, redovnika, redovnica i svih Kristovih vjernika laika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije srdačne čestitke.

Objava Tvoga imenovanja na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije pokazuje i Tvoju osobnu otvorenost poticajima Duha Božjega u prihvaćanju poslanja koje ti Crkva po papi Franji u ovom trenutku namjenjuje, da predvodiš i paseš vjerno stado Splitsko-makarske Crkve, koja počiva na baštini mučeništva sv. Dujma, Venancija i solinskih mučenika.

Pastirska briga Ti od sada neće završavati na Svetom Roku. Crkva Te ovim imenovanjem poziva da pogledaš puno dalje od Svetog Roka, preko Skradinskoga i Pelješkoga mosta, srednjodalmatinskih otoka Hvara, Brača i Visa, pa sve do Bokokotorskog zaljeva svetaca i na taj način sve više povezuješ i izgrađuješ Splitsku crkvenu pokrajinu, s kojom i Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska biskupija velikim svojim dijelom graniči.

Dok ti zahvaljujem za Tvoju dosadašnju bratsku suradnju i podršku, uvjeren sam da će se Tvojom novom službom suradnja među Crkvama kojima smo poslani biti svjedoci, služitelji i upravitelji sve više produbljivati, tim više što su i Tvoji obiteljski korijeni s područja Mostarsko-duvanjske biskupije.

Tvoju novu službu povjeravam zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, sv. Dujma, sv. Marka i svih ugodnika Božjih, s molitvom da trajno štite i pred Bogom zagovaraju Splitsko-makarsku nadbiskupiju i cijelu metropoliju.

 

S izrazima bratske podrške i molitvene blizine,

 

† Petar Palić

mostarsko-duvanjski biskup

apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski