23. svibnja 2024.

Cvjetnica u Mostaru

Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica proslavljena je svečano u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Na početku mise maslinove grančice ispred katedrale blagoslovio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Na početku homilije biskup Petar je rekao kako „iz godine u godinu slušamo izvješće o Muci Gospodnjoj, o njegovu slavnu ulasku u Jeruzalem, događaje s Isusom i oko Isusa, što nužno zahtjeva i od nas koji danas slušamo i slavimo ovaj događaj opredjeljenje našega srca.“.

Govoreći o bipolarnosti stavova i ponašanja Izraelskog naroda na dan Isusova ulaska u Jeruzalem, od radosnog klicanja do vikanja da ga se razapne, od polaganja haljina, do skidanja odjeće s Njega, biskup je zapitao: koji smo mi Izrael?

Ustvrdio je da ni kršćani nisu iznimka u svom ponašanju. „Mi volimo Boga i krivimo Boga. Velikodušni smo i škrti smo. Nadamo se i očajni smo. Brižni smo i mrzimo. Grešnici smo i sveci. Sve je to, također, u nama. I svaka naša vjernička župna zajednica je nestabilna, bipolarna. Ima toliko toga dobroga u našim zajednicama, ali i toliko onoga što zanemarujemo ili što treba promijeniti. S jedne strane zahtijevamo da Crkva poučava i nadahnjuje, liječi i brine, zagovara i oslobađa; s druge stane čuju se glasovi da bi ta ista Crkva trebala nestati, jer je ionako beskorisna“, rekao je biskup Palić.

Cvjetnica govori o napetosti, čak i proturječnosti, u svakom ljudskom srcu, svakoj zajednici, pa i u Crkvi. Trajno postoji napetost između starog Adama i novoga, koji se bore za i unutar svake duše, onog Adama iz Postanka i Isusa iz Evanđelja.

Ustvrdivši da je Isus Krist i danas izazov mnogima, kao i prije 2000 godina, biskup Palić je naglasio da je On Izaijin Sluga -patnik (Iz 50,4-7 sl.), vrlo različit od zemaljskih kraljeva, koji prije nego što ode u svoju smrt, podsjeća svoje učenike da, za razliku od bilo koje zemaljske politike, najveći među njima mora djelovati kao najmanji, a vođa kao onaj koji služi (Lk 22,14-23,56).

Rekavši kako naša kultura nije, nažalost, kultura koja cijeni oprost, samopredanje, poniznost, poslušnost, nego nagrađuje ogorčenost, koristoljublje, moć i autonomiju, biskup Palić je kazao da se na Cvjetnicu prisjećamo da je Onaj odjeven u veličanstvo i sjaj preuzeo našu golotinju, slabost, smrtnost.

Pozvao je okupljene vjernike da se s ovoga slavlja svojim kućama vrate uznemireni, potaknuti i izazvani onime što smo danas čuli i što slavimo.

„Kakva god bila naša sadašnja narav i ponašanje, Cvjetnica nam otvara Sveti tjedan, Veliki tjedan u kojemu nas milost sve više pretvara iz prvog Adama u Onoga drugoga. Imamo tjedan dana za skidanje odjeće svojih grijeha i položiti ih pred Gospodinove noge, tjedan dana da pjevamo iz sveg glasa: „Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Hosana na visini!” Veliki tjedan nudi nam još jednu priliku da zamolimo “Isuse, sjeti me se” i čujemo one divne riječi oproštenja i nade: “Oče, oprosti im” i “Danas ćeš biti sa mnom u raju!” Nemojmo dopustiti da Gospodin prođe, a mi ostanemo isti. Onakvi, kao i prošle i svih prijašnjih godina“, zaključio je homiliju biskup Palić.

Na misi je pjevao katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljašku pratnju s. Mateje Krešić. Tekst evanđelista iz Muke pjevao je don Željko Maijć, a Isusove riječi biskup Palić. Uz biskupa i navededene svećenike misno slavlje suslavili su don Nikola Menalo, generalni vikar, don Josip Galić, katedralni župnik i don Domagoj Markić, student u Rimu. Đakonirao je Nikša Pavlović a ceremonijama je ravnao bogoslov Zvonimir Rezo.

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »