24. travnja 2024.

Mostar: Euharistijsko slavlje uoči zajedničkoga zasjedanja BKBiH i HBK

Uoči XXIV. redovitoga godišnjeg zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koje se održalo 15. veljače 2022. u Duhovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara, biskupi BK BiH i HBK sudjelovali su u ponedjeljak, 14. veljače 2022. na euharistijskom slavlju u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Misno je slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedao nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić. Euharistijsko slavlje počelo je pozdravnim govorom domaćina ovogodišnjega zasjedanja mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog.

Predsjednik HBK mons. Puljić se tijekom propovijedi osvrnuo na sv. Valentina, sveca o kojemu imamo vrlo malo povijesnih podataka, a kojemu je na današnji dan, 14. veljače 269. rimski car Klaudije dao odrubiti glavu, povezujući njegovo mučeništvo s tolikim kršćanskim mučenicima našega doba.

“Neke procjene vele da je od Isusove smrti na Kalvariji do naših dana – zbog vjere – živote izgubilo sedamdesetak milijuna kršćana. A od toga je oko 45 milijuna u prošlom, 20. stoljeću, dakle, gotovo dvije trećine od svih mučenika”, naglasio je zadarski nadbiskup. Istaknuo je kako je dovoljno prelistati kronike iz vremena osmanlijske tiranije kroz puna četiri stoljeća ili se sjetiti Drugoga svjetskog rata i poraća, znanih i neznanih stradalnika po logorima i grobištima.

“Istina, tijekom komunističkoga razdoblja brojne su žrtve bile zatirane, brojčano umanjivane i nametnutim mûkom prešućivane”, dodao je mons. Puljić.

Spominjući se mjesne Crkve u BiH, zadarski je nadbiskup kazao da dok danas razmišljamo o mučeniku sv. Valentinu, nije moguće ne sjetiti se i tolike silne kušnje kroz koju su prolazile mjesne Crkve i narodi u Bosni i Hercegovini.

“Godišnji susret hrvatskih biskupa s pastirima ove Biskupske konferencije u Mostaru pruža nam povoda spomenuti posebice trojicu apostolskih nasljednika koji su podnijeli ‘najveću žegu dana’ u teškim danima rata i poraća. To su vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko koji je proteklih dana pošao u zasluženu mirovinu, banjolučki biskup Franjo i mostarski biskup Ratko koji je već drugu godinu u domu umirovljenika”, kazao je na kraju predsjednik HBK izrazivši želju da i ovogodišnji susret hrvatskih biskupa s članovima BK BiH u Mostaru bude izraz “naše naklonosti i ljubavi prema vama, dragi oci biskupi kojima je Providnost povjerila pastirsku brigu za vjernike partikularnih crkava: Vrhbosanske, Banjolučke, Mostarske i Trebinjske biskupije”.

Radni dio jednodnevnoga zasjedanja, tijekom kojega su biskupi razgovarali o zajedničkim temama, među kojima su bili hrvatska inozemna pastva, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, potom liturgijska pitanja i Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Po završetku zasjedanja, istoga dana u 13 sati, u Centru Emaus upriličena je konferencija za novinare na kojoj su se iznijeli zaključci i smjernice s održanog zasjedanja. Na konferenciji su govorili dopredsjednik BK BiH, nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, predsjednik HBK i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić te domaći biskup mons. Petar Palić.

Zajednička zasjedanja dviju biskupskih konferencija održavaju se od 1999. godine jednom godišnje naizmjence u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj se redovito održavaju u sjedištu HBK u Zagrebu, dok su u Bosni i Hercegovini biskupima BK BiH i HBK naizmjenično domaćini trojica dijecezanskih biskupa – u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »