22. lipnja 2024.

Obredi Velikoga petka u Mostaru

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na Veliki petak, 7. travnja, obrede Velikoga petka predvodio je biskup Petar Palić.

Nakon Evanđeoskog izvješća Muke po Ivanu koju su pročitali članovi katedralnog zbora i katedralni župnik don Josip Galić, prigodnu homiliju uputio je don Josip Galić.

Don Josip je uvodno kazao kako prvi povijesni korijeni kršćanstva na ovom području sežu u 4. stoljeću, što svjedoče kameni ostaci iz Mostara i okolice (Cim, Bijelo Polje, Tepčići). Pobožnost križnoga puta i obredi u katedrali izraz su same vjere.
Na Veliki petak Isus nas je svojom smrću otkupio na križu, jer smo prvim grijehom bili pod utjecajem Zloga, njegovo vlasništvo. Isus je postao naš otkupitelj. Oduvijek je u čovjeku čežnja za otkupiteljem, otkupljenjem. Naš Bog je u svom Sinu postao naš Otkupitelj. Božja ljubav je stvarnost koja nam dolazi u susret znakom križa, koji je bio znak mučenja i patnje. Po Isusu je taj znak mučenja postao znakom spasenja, smjerokaz kamo ide čovječanstvo. U Velikom petku se ogleda veličina vjernika, naglasio je don Josip.
Danas se može čuti spočitavanje da je vjera za mekušce, slabiće, koji ne mogu izdržati teret života, pa se utječu nestvarnim bićima. Križni put nam svjedoči drugačije. Nije u križu bijeg od stvarnosti, u bajku, u virtualni svijet. Vjera je pogled na stvarnost. Istina je za nas satkana u križu, u križnom putu koji smo molili tijekom ovog korizmenog vremena, rekao je don Josip.
Govoreći o psihologiji mase koja na Cvjetnicu Isusu kliče, a na Veliki petak se pretvara u skupinu ogorčenih nezahvalnika, don Josip je rekao da nasuprot masi stoje pojedinci, ljudi koji svoj život ne ravnaju po masama, nego po svojoj savjesti, pri čemu nam je Isus uzor. Masa kršćana nije naš uspjeh. Masu ne čini kvaliteta, nažalost. Moderno kršćanstvo je polupogansko, polukatoličko, naglasio je don Josip.
Kršćanstvo se omjera kroz pojedince, svete svjedoke i mučenike, u likovima vjernih muškaraca i žena u braku, u svećeništvu, u redovništvu.
Neka nam ovo promišljanje u ovom velikom svetom danu bude potvrda da je smisao došao od Boga, da je smjerokaz križ, da Veliki petak bez Isusa ostaje slavlje nekog gubitnika. Nije središte naše vjere Veliki petak, nego uskrsno ujutro, zaključio je svoju homiliju don Josip Galić.

Pjevanje na obredima predvodio je katedralni zbor „Marija“ pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića.