25. travnja 2024.

Pedeseta obljetnica župe Hutovo

Središnja proslava pedesete obljetnice Župe Hutovo obilježena je u nedjelju, 15. svibnja 2022. misom u župnoj crkvi Krista Kralja u Hutovu koju je predvodio mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Uz biskupa Petra Palića i župnika don Anđelka Planinića koncelebriralo je 20 svećenika, među kojima su bivši hutovski župnici i kapelan, te oni svećenici koji su rodom iz Župe Hutovo.

Biskup Palić je tijekom propovjedi istaknuo kako sa sjetom gledamo na prošla vremena, rado ih se prisjećamo, ali imamo i nadu da nas ipak s ovih prostora neće nestati.

Na kraju misnog slavlja, svim bivšim župnicima, na čelu s prvim hutovskim župnikom don Barišom Čarapinom, uručeni su prigodni darovi – kameni križevi na kojima su uklesane godine njihovog upravljanja župom Krista Kralja.

Uz pedesetu obljetnicu župe obilježilo se i 30 godina od obrane ovih prostora u Domovinskome ratu. Na početku misnog slavlja, posebnu počast odalo se poginulim braniteljima, njih čak 22 na ovom području, čija su imena naznačena na spomen obilježju, uz koje su danas otkrivene i dvije reljef ploče.

Prva reljef ploča postavljena je u spomen generalu bojniku Andriji Matijašu Pauku, dok je druga postavljena u spomen generalu zbora Janku Bobetku, zapovjedniku južnog bojišta.

General Janko Bobetko je 24.08.1996. proglašen počasnim građaninom Neuma, Odlukom Općinskog vijeća Neum.

Ploče je svečano otkrio načelnik općine Neum, Dragan Jurković i gđa. Nada Matijaš, supruga pokojnog generala Andrije Matijaša, a uz njih su predstavnici braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće, dok su im svi prisutni minutom šutnje odali počast.

Nakon mise održan je domjenak i druženje pod šatorom.

Na početku domjenka sve prisutne pozdravio je načelnik Jurković koji je čestitao veliki jubilej župi Hutovo, osvrnuvši se na sve prethodne godine, te izrazio nadu da se u ovakvom broju obilježe i sve ostale okrugle obljetnice.

Na ratna vremena ukratko se osvrnuo Branko Vukorep, te su pročitane i čestitke koje su stigle ovim povodom na Župu Hutovo.

Brojni župljani i svi gosti nastavili su druženje uz razgovore i sjećanje na uspomene koje ih vežu za Župu Hutovo.

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »