22. lipnja 2024.
Pepelnica, 2022.

Početak Korizme i duhovna obnova za svećenike

Kao što je već uobičajeno, dijecezanski i redovnički svećenici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije započeli su svoj korizmeni hod duhovnom obnovom koja je održana na Čistu srijedu, 2. ožujka 2022., u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Na početku je sve pozdravio don Stipe Gale, biskupijski kancelar koji je najavio fra Mladena Vukšića, župnika iz Posušja i dekana Posuškog dekanata koji je održao prigodno razmatranje.

U svome razmatranju fra Mladen je govorio o odgovornoj upotrebi vremena. Svećenicima je pred oči za primjer stavio Isusa Krista i njegov odnos prema vremenu i korištenju vremena. Navodeći novozavjetne primjere, fra Mladen je tumačio kako je Isus koristio svoje vrijeme, naviještajući Kraljevstvo Božje, stavljajući se na raspolaganje onima koji su ga trebali i darujući vrijeme svojim prijateljima. Sve je to mogao jer je bio trajno povezan i u molitvi sa svojim Nebeskim Ocem.

Okupljenim svećenicima je ukazao na pojedine točke i uvjete odgovornog korištenja vremena, upozorio na neodgovorno korištenja vremena, kao i na potrebne korake koje je potrebno poduzeti da bismo znali pravilno iskoristiti svoje vrijeme.

Nakon razmatranja uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za osobnu ispovijed.

Euharistijsko slavlje, kojemu je prethodila pobožnost križnoga puta, predvodio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Biskup Palić je na početku kazao da se danas i „mi kao prezbiterij naših partikularnih Crkava pridružujemo pozivu pape Franje i u euharistiju uključujemo molitvu za mir i u svijetu, a osobito mir u Ukrajini. Mi, koji smo prošli kroz iskustvo rata, znamo koje posljedice rat sa sobom nosi.“ Pozvao je svećenike da u svoje molitve uključe one koji vladaju narodima kako bi mogli donijeti mudre i pravedne odluke, a osobito sve koji pate, prognane i izbjegle, kao i žrtve ove nepravedne agresije.

U svojoj homiliji biskup Palić je govorio o povezanosti vjere i srca. Svećenike je pozvao da svoje srce otvore pozivu Božje riječi, osobito starozavjetnog proroka Joela, koji upozorava da je više od izvanjskih čina važna nutarnja raspoloživost čovjekova srca.

„Jedan od načina na koji su ljudi Starog zavjeta izražavali žalost, očaj, tugu kao i kajanje i skrušenost bilo je trganje svoje haljine. Ovaj simbolički čin znak je pokore i kajanja. Simboličko deranje odjeće u znak kajanja ubrzo se počelo zlorabiti u narodu. Narod je počeo dramatizirati ovaj čin bez trunke unutarnjeg kajanja. To je bio razlog zašto ih je Joel izazvao rekavši: “Razderite srca, a ne haljine svoje” (Joel 2,13). Prorok je shvatio da je ljudima lakše razderati svoje haljine nego svoja srca. Davno je David spomenuo da je Gospodin blizu skršenom, slomljenom srcu (Psalam 34,18) i da je žrtva koja je prihvatljiva Bogu raskajan duh i skrušeno srce (Psalam 51,7)“, rekao je biskup Palić.

Biskup je pozvao svećenike da riječi proroka Joela primijene na svoj život, rekavši:

„I mi, draga braćo svećenici, danas stojimo u iskrenosti svoga srca pred Boga. Preispitujemo svoje ponašanje i svoja djela u odnosu prema Bogu, u odnosu prema Crkvi, otajstvenom Tijelu Kristovu i zajednici Božjega naroda, u odnosu prema braći svećenicima, pa i u odnosu prema biskupu, odnosno prema svojem redovničkom poglavaru. I mi smo po proroku Joelu pozvani preispitati svoje čine: svoje molitve časoslova, svoje osobne molitve, svoje pobožnosti, svoje ispovijedi, slavlja sakramenata, sakramentala, raspoloživosti srca za one koji su trebali našu toplu ljudsku riječ i blagi pogled, a bili su uskraćeni. Što to trebam razderati u svom svećeničkom životu da bi se vidjela vrijednost mojega svećeništva, a ne onaj ukrasni dio, koji nudim drugima i kojim se pokrivam pred drugima, kako bih se sakrio. Vrijeme Korizme je vrijeme iskrenosti, vrijeme otkrivanja srca, vrijeme razotkrivanja, vrijeme prestanka igre skrivača s Bogom, sa sobom i s drugima.“

Govoreći o ovogodišnjoj poruci pape Franje za Korizmu, koji sve poziva na ustrajnost u vršenju djela ljubavi, biskup Palić je poželio da ovo vrijeme korizmenoga hoda koji danas započinjemo „bude blagoslovljeno i neka nam pomogne da naše svećeništvo u Crkvi zasja novim sjajem, koji će biti vidljiv u služenju, poniznosti, iskrenosti i milosrdnom praštanju.“