22. lipnja 2024.

Poruka biskupa Semrena za Dan života 2024.

Zaštita života i pravo na život od začeća do biološke smrti

Na prijedlog Svetog Oca i prema odluci naših biskupa svake je godine prva nedjelja veljače posvećena razmišljanju i molitvi zahvalnici za dar života. Naši biskupi pozivaju vjernike na odgajanje savjesti i svijesti o ljubavi, prihvaćanju i poštivanju istinskog života od samoga začeća. Stoga je predsjednik Vijeća za obitelj mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, uputio Poruku za Dan života, koji se obilježava u nedjelju 4. veljače 2024. pod naslovom Zaštita života i pravo na život od začeća do biološke smrti.

Velike godišnjice Franjevačkog reda – 800. obljetnica Potvrđenog Pravila Manje Braće, ista obljetnica Greccia i La Verne – upozoravaju nas na nužnost poštivanja života i na svijest o svetosti života od čovjekova začeća pa do biološke smrti, o čemu smo se nedavno ponovno poučili na svetkovinu Sv. Obitelji, koju slavimo nakon Božića. Sv. Franjo je osjetio potrebu ponovno oživjeti događaj Božića, koji je, na žalost, već zamro u srcima kršćana. On je duboko uronio u rođenje Sina Božjega, koji se rodio da bi postao naš brat i nama blizak. Mi vjerujemo da se nevidljivi Bog iz svoje ljubavi sjedinio s nevidljivim čovjekom, što znači da vidljivi čovjek čini nevidljivoga Boga vidljivim, drukčije rečeno, Bog se objavljuje preko vidljivoga čovjeka, odnosno vidljivi je čovjek Božja objava. U gubavcu isključenom iz društva Franjo je prepoznao i sreo Krista kojega je ovaj svijet odbacio. Budući da je Bog potpuno prisutan u odbačenom Isusu i budući da je Bog nerastavljivo sjedinjen s odbačenim Isusom te budući da je Isus rekao: „Što god ste učinili jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili!“ (Mt 25,40), Franjo je u svim isključenim i odbačenim ljudima vidio prisutnoga Boga, tj. Isusa Krista. U Isusu, osobito u njegovu rođenju u štali i u njegovoj smrti na križu, Bog se pokazao kao posve nesebična i samoponizna ljubav. Iz ovog poimanja proizlazi stav da roditelji trebaju odgajati djecu ne samo za očuvanje svega stvorenoga, nego i za usavršavanje svega stvorenoga. I kult (religija) i kultura imaju misiju da sve stvoreno čuvaju i usavršavaju, a nipošto da razaraju stvorenu stvarnost. Obitelj, naime, treba biti prva zajednica u kojoj stječemo iskustvo da su ljubav prema Stvoritelju i ljubav prema stvorenju nedjeljive. Bog, naime, ljubi sva svoja stvorenja i sva ih želi spasiti i usavršiti.

Razmišljajući o Danu života, razmišljamo o obitelji u kojoj se rađa život, o dostojanstvu obitelji, o dostojanstvu roditelja i djece. Današnji svijet svakidašnje kulture svijet je potrošnje i nezasitnog uživanja. Potisnute su ili nestale kršćanske vrijednosti na kojima je izgrađivana kultura i civilizacija. Danas se propagira i popularno je ponašanje po vlastitom izboru. Svaki je čovjek sam sebi mjerilo i sam sebe vodi. Ne prihvaća nikakve savjete i svaki pokušaj korekcije svojega načina ponašanja proglašava nasiljem i napadom na osobnu slobodu. Ne zamjećuje kako je sa širokog puta slobode prešao na uski put ropstva. Protestira protiv svega što mu se dobronamjerno predlaže i nudi u ime vjere, Boga i Crkve, a prihvaća sve ono što mu se nasilno gura i nameće preko svijeta reklame, filma, televizije, tiska i glazbe.

Današnje vrijeme propagira surogat majčinstvo, koje je ozbiljno kršenje dostojanstva žene. Franjevački i kršćanski pogled na život zahtijeva poštovanje svakog ljudskog života, počevši od nerođenog djeteta u majčinoj utrobi koje ne može biti potisnuto niti pretvoreno u objekt trgovine, te osuđujemo surogat majčinstvo jer je ono ozbiljno kršenje dostojanstva žene počinjeno iskorištavanjem nepovoljna financijskog statusa žene. Dijete je uvijek dar, a nikada ne smije biti predmet komercijalnoga ugovora. Izražavam nadu u razboritost čelnika 2 međunarodne zajednice da se univerzalno zabrani ova praksa (usp. Papa Franjo u obraćanju diplomatskom zboru, Surogat-majčinstvo je ozbiljno kršenje dostojanstva žene i djeteta 8. 1. 2024). Na našu žalost, i dalje se nastavlja kultura smrti vođenjem ratova u Ukrajini, Izraelu i Palestini i diljem svijeta. Djeca koja žive u područjima sukoba ili su prisiljena bježati u druge zemlje sama ili sa svojim obiteljima trpe teške posljedice zbog nedostatka medicinske skrbi ili zbog gladi. Budućnost te djece također je ugrožena zbog nemogućnosti obrazovanja te zbog trauma uzrokovanih nasiljem i iskorištavanjem.

Ovom prigodom u ime katoličkih biskupa Bosne i Hercegovine upućujem vapaj za obnovu obitelji – za rađanje djece, za obnovu Crkve i za opći probitak naroda. Zahvaljujem svima vama, svećenicima, redovnicima i drugima koji se na razne načine trudite oko stvaranja kulture i civilizacije života, a suzbijate kulturu smrti.

Posebno zahvaljujem i izražavam veliko poštovanje svima onima u našoj domovini koji s velikom odgovornošću prema Bogu, prema svojoj savjesti i prema svome narodu štite ljudski život i visoko cijene vrijednost braka i dostojanstvo obitelji.

Zahvaljujem svim pomagačima zaklade „Da životu“, koju smo ustanovili prije više godina, a koja ohrabruje naše bračne drugove da budu spremni imati više djece.

Zahvaljujem i karitativnim i molitvenim zajednicama koje se veoma marljivo trude oko pružanja pomoći mladim bračnim parovima, kao i siromašnijim obiteljima.

Zahvaljujem također svim liječnicima i bolničkom osoblju, kao i članovima obitelji koji su se istaknuli u spašavanju nerođenih života.

Sve vas molim: bdijte i dalje nad svakim ljudskim životom! Branite i štitite i ubuduće ljudski život u njegovoj cjelovitosti! To je velika zadaća i veliko poslanje za sve nas koje nam je povjerio sam Bog Životvorac! Neka vas On nagradi svojim blagoslovom i svojim mirom!

Banja Luka, 20. siječnja 2024.

 

Dr. Marko Semren,

pomoćni biskup banjolučki i predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH