23. svibnja 2024.

Posveta crkve u Gabeli i 50. obljetnica svećeništva don Ante Đereka

Mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić u ponedjeljak, 1. kolovoza 2022., posvetio je crkvu u župi sv. Stjepana Prvomučenika u Gabeli. Na početku mise okupljeni narod, Biskupa i sve svećenike koncelebrante pozdravio je župnik don Ante Đerek istaknuvši kako svi zajedno dijelimo radost zbog posvete ovoga Božjeg hrama, ove crkve koja je veoma slična svome zaštitniku sv. Stjepanu jer je i ona dva puta bila mučena, dva puta spaljena. Prvi put bilo joj je tek 16 godina, 1919., drugi put bila joj je 41 godina, 1944. godine. Zbog toga nije ni čudo da se ova crkva stara 119 godina nije još uvijek posvetila – stalno su se događale nezgode, mučena, uništavana, ali Bogu hvala, i zahvaljujući svima onima koji su je nosili u srcu svih ovih godina i dio sebe u nju ugradili, vjerom podupirali i od nje živjeli, dočekali smo i dan posvete. Biskup Petar pozdravio je župnika, svećenike i vjernika te sve pozvao na pobožno sudjelovanje čina posvete crkve, Božjega hrama u kojem se okupljamo sjedinjeni s Isusom Kristom prinosimo Bogu hvalu za ovaj dan. Potom je blagoslovio vodu i poškropio zidove crkve kao i sav okupljeni narod. Nakon toga cijela je zajednica predvođena župnim zborom zapjevala Slava Bogu na visini.
Biskup Petar u propovijedi istaknuo je kako ova crkva, kao i svaka druga, nosi svjedočanstvo jednoga vremena. Pojam crkve ne odnosi se samo na građevinu, nego i na nas, živu crkvu, zajednicu vjernika koji vjeruju u Boga, koji se okupljaju kako bi u ovoj građevini iskusili i osjetili Božju prisutnost. Poznato nam je iz biblijskih čitanja  kako je kralj David htio izgraditi hram Gospodinov u Jeruzalemu. Bog je uskratio Davidovu želju rekavši kako dom izgrađen ljudskim rukama ne može obuhvatiti Stvoritelja svemira. I da ruke zaprljane grijehom i krvlju ne mogu izgraditi mjesto koje će sadržavati objavu Božje milosti. Boga ne možemo staviti u okvire, ali Bog želi živjeti s nama i među nama. Davidov sin Salomon dobiva privilegij izgraditi veličanstven hram Gospodinov. Salomon nakon izgradnje hrama kleči i moli zajedno s narodom posvetnu molitvu sličnu onoj koja se vjekovima moli u crkvama. Takve su molitve molile i generacije prije nas u ovoj crkvi bez obzira što je mi tek danas posvećujemo. I dok danas okupljeni posvećujemo ovu crkvu, u kojoj ste se vi već prije okupljali i molili,  ujedno mislimo i na sve one koji su prije nas dolazili u ovaj Božji hram i molili se, istaknuo je biskup Petar.
Danas mislimo i molimo se za sve one čije su crkve ruševine, mislimo i molimo se za sve crkve, sve katedrale koje su izgrađene ljudskim rukama ali na žalost i uništene ljudskim rukama. Ova crkva je nama spomen da su naši preci hodili Božjim putovima. Jer kad zanemarujemo sjećanja na moćna Božja djela u životima svojih predaka, onda odbacujemo Božje ime. I zajedno sa Salomonom prihvaćamo da Boga ne možemo smjestiti u okvire ove građevine, on živi u našim srcima, a crkve koje gradimo pomažu nam da se usredotočimo na Boga. Okupljamo se u njima da slavimo Boga, da čujemo njegovu Riječ i primamo njegovu milost oprosta. U crkvama učimo i rastemo na putu vjere s našim Gospodinom.
Nakon homilije pjevale su se Litanije svih svetih a zatim je biskup izrekao posvetnu molitvu. Biskup je krizmanim uljem pomazao oltar a župnik don Ante, dekan don Bernard, domaći sin don Ivan i novi župnik don Jozo pomazali su četiri križa postavljena na zidove crkve. Nakon kađenja uslijedilo je uređenje oltara i nastavljeno je euharistijsko slavlje.

Zlatni jubilej

Don Ante Đerek, župnik Gabele, proslavio je u srijedu, na blagdan Našašća moći sv. Stjepana Prvomučenika, 3. kolovoza 2022. u Gabeli 50. obljetnicu svećeništva.

Svečano misno slavlje na liturgijski spomendan Našašća moći sv. Stjepana Prvomučenika, nebeskoga zaštitnika Župe Gabela, predvodio je mons. Ivan Štironja, biskup kotorski, u zajedništvu s generalnim vikarom hercegovačkih biskupija don Nikolom Menalom, biskupskim vikarom za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Antom Luburićem te tridesetoricom svećenika. Misa je slavljena u župnoj crkvi. Vjernici gabeoske župe i okolnih župa kao i svečarova rodbina popunili su župnu crkvu a župni je zbor svečano s kora pratio liturgijsko slavlje.

U pozdravu na početku mise biskup je Ivan posebno pozdravio Gabeljane koji slave zaštitnika svoje Župe te slavljenika don Antu. U propovijedi mons. Štironja usredotočio se na dvije temeljne ideje. Najprije je objasnio Stjepanovo mučeništvo , a nakon toga osvrnuo se na zlatomisnikovo svećeništvo kroz služenje u župama Trebinjsko-mrkanske biskupije do sadašnjega župnikovanja u Gabeli

Na kraju mise u ime biskupa iz Mostara mons. Petra Palića kao i cijeloga klera čestitku je izrekao don Nikola Menalo, generalni vikar. Slavljenik je potom zahvalio u svoje ime za svih pedeset godina služenja Božjem narodu po Isusovu pozivu.

Don Ante Đerek rođen je u Viru kod Posušja 1947. Gimnaziju je završio u Pazinu. Filozofsko-teološki studij završio je u Splitu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1972. Obnašao je sljedeće crkvene službe: Župi vikar u Župi Prenj-Dubrave, Župnpnik na Aladinićima, Dušobrižnik u Njemačkoj, župnik u Gracu kod Neuma, Župnik u Dračevu, župnik u Gabeli. Krajem lipnja 2022. razriješen je službe župnika Župe sv. Stjepana Prvomučenika u Gabeli i umirovljen.

Zlatnom jubilarcu don Anti želimo da mu umirovljenički danu protječu u Božjoj i ljudskoj blizini!

 

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »