23. svibnja 2024.

Pozdrav biskupa Palića nadbiskupu Gallagheru

Pozdrav mostarsko-duvanjskoga biskupa Petra Palića nadbiskupu Paulu Richardu Gallagheru na početku misnog slavlja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2022.

Preuzvišeni gospodine nadbiskupe!

Velika mi je čast i radost pozdraviti Vas, danas na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Crkve, hrvatskoga naroda i ove naše Mostarsko-duvanjske biskupije. Pozdravljam Vas uime vjernika Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, koja je povjerena pastoralnoj skrbi mostarsko-duvanjskog biskupa.

Primamo Vas s osobitim poštovanjem i ljubavlju i u Vašem pohodu ovih dana osjećamo posebnu i iskrenu naklonost svetoga Oca Franje prema Bosni i Hercegovini, prema katolicima i svima onima s kojima živimo u ovoj zemlji. Radosni smo što ćemo upravo na današnji dan, na koji je prije 9 godina papa Franjo započeo svoju papinsku službu, slaviti zajedno s Vama ovu euharistiju, u katedrali Marije Majke Crkve, kojoj povjeravamo služenje Svetoga Oca i cijelu Crkvu.

Gospodine nadbiskupe, nalazite se u gradu Mostaru, koji uz mnoge znamenitosti, u jednom od svojih naselja čuva i ranokršćansku baziliku iz 5., odnosno 6. stoljeća, koja je svjedočanstvo kulturnih i kršćanskih korijena ovoga područja i okolice. Ime grada Mostara upućuje na mostove. Mostovi povezuju dvije obale rijeke Neretve, koja kroz Bosnu i Hercegovini protječe u dužini od 205 km. U svim ovim činjenicama mi, katolici, pripadnici hrvatskoga naroda u ovoj biskupiji, ali i u Bosni i Hercegovini, čitamo i svoju zadaću povezivanja i izgrađivanja društva u kojemu živimo, kako bi ono počivalo na načelima jednakopravnosti naroda, solidarnosti i međusobnog razumijevanja, u poštivanju dostojanstva svih koji žive na ovim prostorima.

Rijeka Neretva koja spaja ovaj grad, posljednjih 20 km teče kroz Hrvatsku i ulijeva se u Jadransko more. Stoga, dok uz Vas s radošću pozdravljam braću biskupe iz Bosne i Hercegovine na čelu s mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom i metropolitom vrhbosanskim, drago mi je što su nam se u ovom slavlju pridružili i biskupi iz susjednih hrvatskih i drugih biskupija. Sve njih pozdravljam u osobi mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog i metropolita.

Pozdravljam i mons. Janusza Blachowiaka, djelatnika u Državnom tajništvu, mons. Amauryja Medinu Blanca, otpravnika poslova Apostolske nuncijature, provincijala fra Miljenka, kao i sve vas, draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i sve vas, dragi Kristovi vjernici, štovatelji svetoga Josipa, koji ste ovdje u katedrali, kao i sve vas koji ste s nama ujedinjeni putem različitih medija.

Gospodine nadbiskupe, dobro nam došli i molite u ovoj svetoj misi za sve nas, kako bismo svojim životom bili što sličniji svetom Josipu, čiji zagovor danas molimo.

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »