23. svibnja 2024.

Pozdravne riječi biskupa Petra Palića na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora

Mostar, 19. veljače 2022.

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatskog narodnog sabora,
članovi Predsjedništva,
poštovani članovi, izaslanici Hrvatskog narodnog sabora,
dame i gospodo, braćo i sestre!

   Zahvaljujem na pozivu da danas budem nazočan na Izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini i upućujem srdačan pozdrav svima nazočnima.

1. U sveopćoj Crkvi u tijeku je sinodalni hod. To je proces na razini cijele Katoličke crkve, kojim papa Franjo želi potaknuti sve katolike i one druge s kojima živimo i s kojima se susrećemo na promišljanje o važnosti i ulozi Crkve i njezinom poslanju u današnjem svijetu. Riječ synodos znači sabor, vijeće, skupština, a sam izraz ‘sinoda“ u izvornom obliku znači „ići zajedno“.
Još je sveti Pavao na veoma plastičan način upućivao kršćane u korintskoj zajednici koliko je važno zajedništvo u Kristu, ali i međusobno:
„Ta ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. Rekne li noga: »Nisam ruka, nisam od tijela«, zar zbog toga nije od tijela? I rekne li uho: »Nisam oko, nisam od tijela«, zar zbog toga nije od tijela? Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio njuh? A ovako, Bog je rasporedio udove, svaki od njih u tijelu, kako je htio.“ (1 Kor 12, 14-18)
Kao biskupu Katoličke crkve, kojoj većinski pripada Hrvatski narod, drago mi je što u Bosni i Hercegovini postoji institucija koja pod svoje okrilje skuplja sve političke predstavnike Hrvatskoga naroda, u kojem god dijelu Bosne i Hercegovine taj narod živi. Zajedništvo je važno na svim razinama života i uopće čovjekova postojanja, kako u osobnom, tako i u crkvenom, odnosno društvenom životu.
Ima nas različitih i u društvu i u Crkvi. Ima vas različitih po pogledima i po političkim opcijama. Međutim, jedino zajedništvom i zajedničkim nastojanjem i zauzimanjem svih možemo pridonijeti očuvanju vlastitih vrijednosti, identiteta i prava Hrvatskoga naroda. To je, između ostaloga, i vaša zadaća i obveza, koja proistječe iz povjerenja koje vam je narod iskazao na izborima. Želio bih da toga uvijek budete svjesni i da vas to vodi u vašem političkom djelovanju.

2. To je i prvi razlog zbog čega sam danas ovdje među vama, očitovanje zajedništva.
Drugi razlog je činjenica da nema vjere, odnosno religije koja ne ostavlja posljedice na način života. U tom pogledu svaka vjera i religija ima i političku dimenziju, a pod pojmom politika ne mislim ovdje toliko na umijeće upravljanja državom, koliko na činjenicu da politika, kao zauzimanje za opće dobro, dodiruje i ima utjecaj i na privatni i javni život.
I stoga je i zadaća nas biskupa, ono što nam i papa Franjo poručuje, da poput dobrih pastira, mi biskupi moramo ponekad hodati ispred stada da pokažemo put, ponekad iza kako bismo sve potaknuli i zaštitili od ‘grabežljivaca’, a ponekad trčati usred stada, posebno da zaštitimo umorne i slabe, da ih ojačamo, ohrabrimo, utješimo i pomognemo.”

3. Treći razlog zbog kojega sam danas među vama je činjenica da je Katolička crkva preko svojih pastira uvijek bila uz svoj narod na ovim prostorima. A ta je činjenica sažeta u riječima „najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata“, blaženog Alojzija Stepinca, čiji smo blagdan proslavili nedavno. Na montiranom komunističkom procesu 3. listopada 1946. godine izrekao je poznate riječi: „Ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskoga naroda.“

To je ujedno moja želja i moja molitva i za sve vas: da uvijek osjećate bilo svoga naroda, da se nikad ne udaljavate od naroda, da čuvate i štite interese i prava svoga naroda i da svoj narod „oplemenjujete i pribavite mu poštovanje i ljubav od strane drugih naroda“ (bl. Alojzije Stepinac).

Uz ispriku što sam ovim svojim riječima oduzeo dio vašega dragocjenog vremena, još jednom srdačno zahvaljujem na pozivu i želim obilje mudrosti i hrabrosti u vašem radu, a sve za dobro hrvatskoga i drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Hvala na pozornosti!

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »