23. svibnja 2024.

Proslavljen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i 57. Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH

TREBINJE – Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u nedjelju 24. rujna, u katedrali  Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju predslavio je svečano euharistijsko slavlje na kojem je obilježen Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil te 57. Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH. U suslavlju s nadbiskupom Tomom bili su mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i još dvadesetak svećenika iz župa Trebinjsko-mrkanske biskupije. Misno slavlje izravno je prenosila Radio Marija, a bili su prisutni predstavnici katoličkih medija u BiH: Katoličkog tjednikaNaših ognjišta, Katoličke tiskovne agencije BK BiH i Crkve na kamenu. Vjernici iz svih dijelova Trebinjsko-mrkanske biskupije ispunili su katedralu kao i dio trga ispred katedrale sudjelujući u misnom slavlju i time izražavajući pripadnost ovoj tisućljetnoj biskupiji. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Pro musica i Komorni simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.
Pozdravnu riječ nadbiskupu Tomi, provincijalu fra Jozi, župniku župe Trebinje don Anti Luburiću, svim svećenicima te predstavnicima društvenoga i političkoga života i svim djelatnicima u medijima kao i okupljenim vjernicima uputio je biskup Petar. „Dok danas slavimo Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i blagdan sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika ove biskupije, molimo i njegov zagovor. Riječ anđeo, od grčke riječi ággelos, znači glasnik. Anđeli su vjesnici Božje riječi i glasnici Božje poruke. Stoga danas svoju molitvu upućujemo Gospodinu za sve djelatnike obavijesnih sredstava da im istina bude na srcu i da njihove riječi i slova, fotografije i život budu u službi izgradnje mira, pravednosti, tolerancije, praštanja i međusobnog poštovanja. Pozdravljam i zahvaljujem na današnjem gostoprimstvu i za njegovu pastoralnu skrb u ovoj župi don Antu Luburića, biskupskog vikara za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i trebinjskog katedralnog župnika“, kazao je biskup Petar.
Nadbiskup Vukšić u propovijedi s naslovom „Umilna riječ umnožava prijatelje, a jezik uljudan prijazne odgovore“ istaknuo je kako „već 57 godina zaredom rimski biskupi se, u povodu Svjetskoga dana društvenih komunikacija, posebnom porukom obraćaju cijeloj Katoličkoj Crkvi, kao i svakom njezinu članu ponaosob, ali i cijelomu svijetu, posebice vlasnicima, urednicima i svim djelatnicima u tom važnom području života suvremenoga svijeta. I svake godine ta je poruka posvećena nekoj novoj temi, koja u prethodnom razdoblju nije bila sadržaj papinskih poruka. U tom nizu papa Franjo se ove godine obratio cijeloj svjetskoj javnosti porukom koju je naslovio: Govoriti srcem. ‘Istinujući u ljubavi’ (Ef 4,15)“, kazao je te se osvrnuo na pojedine naglaske iz te poruke.
„Ne treba bojati razglašavati istinu, makar ona katkad bila i neugodna, nego se valja bojati ako bi se to činilo bez ljubavi i bez srca, jer program kršćanskoga vjernika je srce koje vidi drugoga, njegovo dostojanstvo i njegove potrebe. To je jedini način koji omogućava čudo susreta. On ljudima pomaže gledati druge sa suosjećanjem i prihvaćati međusobne slabosti s poštivanjem, umjesto da sudimo po glasinama i sijemo neslogu i podjele.
Govori se srcem kada onaj, tko nas čita ili sluša, može razumjeti naše sudioništvo u njegovim radostima i strahovima, nadama i patnjama. Tko tako govori, voli drugoga, stalo mu je do njega, štiti ga i ne narušava njegovu slobodu. Ovo vrijedi za djelatnike na polju informacija, ali je također odgovornost svih, posebice onih koji su izabrani obnašati javne službe, jer svi smo pozvani tražiti i govoriti istinu i činiti to umilno i s ljubavlju.
‘Umilna riječ umnožava prijatelje i jezik uljudan izaziva prijazne odgovore’, kaže starozavjetni mudri Sirah (Sir 6,5). Odnosno, kao što je pisao sveti Franjo Saleški: ‘Dovoljno je dobro voljeti da bi se dobro govorilo.’ To pravilo ovoga zaštitnika novinara pokazuje, da se komunikaciju ne smije svesti sȁmo na umijeće ili na neku vrstu strategije, nego ona treba biti ogledalo duše, vidljiva površina oku nevidljive jezgre ljubavi.“
Na kraju misnog slavlja župnik don Ante zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome svečanom danu za ovu katedralnu župu i cijelu Trebinjsku biskupiju. „Majka tisućljetka raduje se vašoj radosti, i žaluje s vašom žalosti te vas samo jedno moli – nemojte je zaboraviti“, poručio je don Ante. Uoči ove proslave organiziran je Orguljski koncert u trebinjskoj katedrali. Sopranistica Josipa Lončar i orguljaš Alen Kopunović Legetin izveli su djela Mozarta, Händla, Kolba, Gomeza Caccinija, Pavičića i drugih.

Izvor: Crkva na kamenu

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »