23. svibnja 2024.

Proslavljena Zaštitnica mostarske katedrale i zaključen Sinodalni hod u hercegovačkim biskupijama

Na Duhovski je ponedjeljak, 6. lipnja 2022. mostarska katedrala, majka svih crkava u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, proslavila svoju nebesku Zaštitnicu – Blaženu Djevicu Mariju Majku Crkve. Svečano euharistijsko slavlje u 18 sati, u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Nikolom Menalom, biskupskim vikarom za trebinjsko-mrkansku biskupiju don Antom Luburićem, biskupijskim kancelarom don Stipom Galom, katedralnim župnikom don Josipom Galićem, kao i brojnim drugim svećenicima, predvodio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Ovom je sv. misom ujedno zaključen Sinodalni hod u hercegovačkim biskupijama, koji je započeo 30. listopada 2021., a čiji je cilj bio, kao i u cijeloj Katoličkoj Crkvi, međusobno se više povezati te iznaći i načine i ljude preko kojih bi vjernici mogli iznijeti svoja mišljenja, pronaći načine rada i planiranja kroz zajedništvo, sudjelovanje i poslanje svih, a sve na dobrobit Crkve i katoličke vjere.

Govoreći o katedralnoj svetkovini Marije Majke Crkve, relativno mladom blagdanu u povijesti Crkve, čiji korijeni sežu u vrijeme Drugoga vatikanskoga sabora, biskup Petar je naglasio da se ovoga dana, nakon svetkovine Duhova ili Pedesetnice, kada je rođena Crkva, s pravom zaustavljamo pred Blaženom Djevicom Marijom, majkom Onoga koji je Crkvu stvorio, svjesni pritom Njezine uloge u otajstvu Božjega utjelovljenja i u otajstvu spasenja.

Pod sv. misom pjevao je Katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

Za ovogodišnju su se svetkovinu svoje nebeske Zaštitnice župljani katedralne župe pripravljali trodnevnicom, u sklopu koje su misna slavlja predvodili don Gordan Božić, župnik Domanovića, fra Valentin Vukoja, župnik Posuškoga Graca, kao i župnik župe Potoci-Bijelo polje don Rajko Marković, dok je istodobno na svetkovinu Duhova, po ustaljenoj tradiciji, u mostarskoj katedrali ovogodišnjim kandidatima podijeljen sakrament sv. krizme.

Nakon svečane večernje sv. mise u Gospinoj katedrali i čašćenja Majke Crkve, program je nastavljen u velikoj katedralnoj dvorani. Sve je sudionike na početku pozdravio biskup Petar, a potom je generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo održao izlaganje o provedenu Sinodalnom hodu u dvjema hercegovačkim biskupijama.

 

 

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »