13. srpnja 2024.

O Sinodi

Sinodalni hod 2021.–2023.

Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

Papa Franjo pozvao je cijelu Crkvu na sinodalni hod kako bismo ojačali zajedništvo i sudjelovanje u zajedničkom poslanju. Svojim savjetima, iskustvima i očekivanjima svaki je vjernik pozvan doprinijeti obnovi Crkve i razvijanju sinodalnog načina života.

 

ŠTO JE TO SINODA?

Biskupska sinoda je crkveno savjetodavno tijelo koje se od 1965. redovno održava svake tri godine, na način da se okupe biskupi iz različitih dijelova svijeta i zajedno promišljaju o nekoj temi koja je važna za Crkvu i društvo. Biskupi su predstavnici svojih crkvenih zajednica i na Sinodi su njihov glas.

Prema odluci pape Franje, ovoj sinodi prije samog zasjedanja biskupa prethodi sinodalni hod i vrijeme slušanja od dvije godine. Prvi dio tog hoda održavat će se u biskupijama i župama, gdje će se poticati, razvijati i njegovati procese suodgovornosti svih članova Crkve.

 

ŠTO JE TO SINODALNOST?

Sinodalnost znači dijeliti zajedno odgovornost za našu Crkvu. To uključuje i papu i biskupe i svećenike i redovnice i redovnike i vjernike laike. Tako je funkcionirala i prva Crkva okupljena oko apostola. Ova Sinoda želi nam to iznova posvijestiti i podsjetiti nas koliko je svaki pojedinac važan i potreban.

Kroz sinodalna savjetovanja koja će se odvijati u župama diljem svijeta, svatko je pozvan doprinijeti izgradnji zajednice. Kroz razgovore i molitvu, razmišljat ćemo i razlučivati o trenutnom stanju u kojem se nalazimo. Slušajući jedni druge, osluškivat ćemo Duha Svetoga i tražiti smjer kojim Crkva treba ići, kao i svoju ulogu na tom putovanju.

 

KOJI JE CILJ OVOG PUTOVANJA?

Cilj sinodalnog putovanja nije tek prikupiti informacije i ideje, nego prepoznati u drugima pored sebe braću i sestre s kojima sam pozvan zajedno živjeti.

Stoga nam je ovo poziv i prilika da otvorimo vrata Crkve Dobrog pastira, koja ulijeva povjerenje, koja se nada, vida rane, stvara nove i dublje odnose, koja gradi mostove i u kojoj svatko zna da je važan. Crkve koja nije arhaična institucija koja se zatvara tradiciju već živa zajednica suputnika na zajedničkom putovanju.

 

ŠTO MOŽEŠ UČINITI?

Ispuniti upitnik

Ispuniti upitnik koji možeš preuzeti u svojoj župnoj crkvi ili na ovom linku.

Sudjelovati

Sudjelovati u sinodalnom savjetovanju u svojoj župnoj zajednici.