13. srpnja 2024.

Susret sjemeništaraca i bogoslova s biskupom Palićem

U subotu, 23. rujna 2023., na spomendan sv. Pia iz Pietrelcine, biskup Petar Palić susreo se s bogoslovima i sjemeništarcima Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Susret je započeo biskupovim uvodnim pozdravom i nagovorom u kojem je istaknuo važnost odgoja u bogosloviji i studija. O ovim je temama biskup govorio na temelju pisma papa Benedikta XVI. upućenog bogoslovima 18. listopada 2010. godine.
Naglasivši kako je bogoslovija zajednica na putu prema svećeništvu, biskup je rekao da se svećenikom ne postaje sam, nego je bogoslovija zajednica učenika. Progovorivši o važnim obilježjima bogoslovnog života, kao što su molitva, sakramenti, vrijeme studija, vrijeme ljudskog sazrijevanja i međusobnog upoznavanja, biskup Petar posebno je ukazao na opasnost izbjegavanja svećeničkog zajedništva i, kako papa Franjo upozorava, autoreferencijalnosti u svojoj službi.

Generalni vikar, don Nikola Menalo uputio je riječi ohrabrenja sjemeništarcima i bogoslovima uoči početka nove školske tj. akademske godine. Potom je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja don Stipe Gale dao kratko svjedočanstvo iz svojih sjemenišnih dana te na taj način potaknuo sjemeništarce i bogoslove na ozbiljnije razmišljanje o odnosu s Gospodinom kroz molitvu, nakon čega su i sami sjemeništarci i bogoslovi imali priliku dati osvrt na proteklu školsku i akademsku godinu, te na vrijeme ljetnog odmora.

Po završetku ovog dijela susreta uslijedilo je euharistijsko slavlje. U prigodnoj homiliji biskup je na temelju novozavjetne prispodobe o sijaču rekao da je Isusova prispodoba o sijaču najprije prispodoba opreza prema najvažnijoj činjenici: načinu slušanja Božje Riječi. Zatim, prispodoba je upozorenja apostolima da ne očekuju previše od slušatelja, ali i slušateljima da paze kako slušaju Božju Riječ.

Biskup Petar je zatim ukazao na četiri upozorenja koja iščitavamo iz prispodobe. Prvo upozorenje je da se čuvamo đavla, kad slušamo Božju Riječ. Srca su nekih slušatelja „krajputaška“, jer im đavao čupa sjeme čime se posije, odnosno to sjeme ne ostavlja ni najmanji dojam na njihovo srce i misli.
Drugo upozorenje je da se čuvamo privremenih dojmova kad čujemo riječ. Isus kaže da su srca nekih slušatelja „stjenovita“ tla, odnosno sjeme niče odmah, donosi plodove radosnih dojmova i ugodnih emocija, ali su ti dojmovi samo na površini. U njihovima srcima nema dubokog i trajnog rada, nema obraćenja. Suze nekih slušatelja propovijedi i ekstravagantno oduševljenje drugih nisu sigurni znakovi obraćenja, naglasio je biskup. Možemo biti gorljivi „obožavatelji“ omiljenih propovjednika, a opet ostati ništa bolji od slušatelja s kamenim srcem, upozorio je biskup.
Treće upozorenje je da se čuvamo briga ovoga svijeta, koje guše Božju riječ, jer se u srcu opterećenom brigama događa gušenje istine i takvi slušatelji ne donose plod do savršenstva.
Četvrto upozorenje da se ne zadovoljimo bilo kakvom vjerom koja ne donosi plod u našim životima. Gospodin Isusu kaže da su srca onih koji dobro slušaju Riječ poput dobre zemlje. Evanđelje zadire u njihovu volji u donosi plod u njihovoj vjeri i u životu.
Postoje četiri načina kako možemo čuti Božju Riječ, a samo je jedan ispravan, Postoje tri vrste slušatelja, čija su srca u neposrednoj opasnosti. Valja nam odgovoriti iskreno pred Bogom i pitati se svaki dan, a gdje smo mi osobno, kazao je na kraju homilije biskup Petar.

Nakon euharistijskog zajedništva uslijedilo je bratsko zajedništvo oko obiteljskog stola.

Mostarsko-duvanjska biskupija broji osam bogoslova koji su trenutačno u različitim formacijskim ustanovama: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Sarajevu (4); Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu (2); Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu (1) te Bogoslovno sjemenište u Eichstättu (1). Uz 8 bogoslova, biskupija broji i jednog sjemeništarca koji je u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

  • Uz njih, trojica bogoslova su trenutačno na praktikumima i spremaju se za đakonsko ređenje.

Trebinjsko-mrkanska biskupija broji tri bogoslova koji su trenutačno u različitim formacijskim ustanovama: Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Sarajevu (2) te jedan bogoslov u Papinskom kolegiju Germanicum et Hungaricum u Rimu. Uz tri bogoslova, biskupija broji i jednog sjemeništarca koji je u formaciji u Nadbiskupskom sjemeništu u Travniku.

  • Uz njih,  jedan bogoslov je trenutačno na praktikumu i sprema se za đakonsko ređenje.