23. svibnja 2024.

Svetkovina Blagovijesti u mostarskoj katedrali

Molitva za mir i čin posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu

u mostarskoj katedrali

 

U mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Petar Palić slavio je euharistijsko slavlje, kojim su se vjernici u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji pridružili pozivu pape Franje i molili za mir u činu posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Na misi su sudjelovali don Josip Galić, katedralni župnik, don Željko Majić, ravnatelj Caritasa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, don Branimir Bevanda, katedralni župni vikar i don Marko Kutleša, umirovljeni svećenik.

Prije euharistijskoga slavlja biskup Palić je u zajedništvu s mladima iz katedralne župe predmolio pobožnost Križnoga puta.

Uvodeći u euharistijsko slavlje biskup Palić je rekao da nam na današnju svetkovinu Blagovijesti molitva Zdravomarije zvuči svakidašnje i domaće, ali moleći tu molitvu dozivamo sebi u svijest otajstvo Utjelovljenja. Bog izabire Blaženu Djevicu Mariju, koja otvara svoje srce Božjoj Riječi, svoj život Božjem naumu spasenja i tako dopušta da se Bog posluži njome, njezinim životom i daruje ovom svijetu Krista Spasitelja. Pozvao je vjernike na molitvu za mir u Ukrajini i cijelom svijetu, kako bi oni koji pate u ovome trenutku mogli čuti blagu vijest, a za njih je to mir i sigurnost.

Svatko će se zapitati što je za njega osobno blagovijest ili radosna vijest. A za sve nas ovdje blagovijest ili radosna vijest je da nas Krist okuplja na ovu euharistiju, da nas poziva da čujemo njegovu riječ i da nas hrani sobom kako bismo ga i mi ovim svijetom pronijeli, kao što ga je Marija nosila u svome srcu, kazao je biskup Palić.

U svojoj homiliji biskup Palić je rekao da se danas spominjemo i slavimo čudesni Božji zahvat u našu ljudsku povijest. Bog je u svom vječnom i mudrom promislu odlučio u Isusu iz Nazareta postati čovjekom. Izabrao je jednu od nas, ženu, Blaženu Djevicu Mariju da po njoj postane čovjekom i zajedno s nama podijeli iskustvo našega postojanja.

Navodeći poruku Božje riječi o kralju Ahazu i Božjem znaku da će Djevica začeti i roditi sina, biskup Palić je naglasio da upravo na taj način Bog pokazuje svoju ljubav prema svom izabranom narodu i čovječanstvu. „Po proroku Izaiji poručuje da će dati znak, znak koji će jasno pokazati da on, Bog Jahve nije neki daleki Bog, nego Bog koji dijeli sudbinu svoga naroda i prati ga na njegovom putu“, rekao je biskup Palić.

To obećanje koje je Bog dao po proroku Izaiji ostvaruje se u Blaženoj Djevici Mariji. U Isusu iz Nazareta, koga je Djevica Marija začela i rodila, Bog se utjelovio i jednom zauvijek ušao u ljudsku povijest i po svome Duhu ostaje trajno nazočan među nama, do svršetka svijeta.

„S pravom naš pogled danas privlači Marija, naš uzor i model vjere. Njezina vjera je i naša vjera: da Bog u konačnici želi dobro svima nama i cijelom čovječanstvu.

Bog nas, unatoč svemu, tako snažno ljubi i silazi u ovaj naš mračni svijet, svijet patnje i boli, iz ljubavi prema nama i postaje jedan od nas. I upravo, draga braćo i sestre, ova vjera ima oslobađajuću i iscjeljujuću snagu. Vjera nas čini sabranijima, uravnoteženijima, otpornijima, u konačnici čini nas sretnijima, unatoč različitim pogiblima.

I upravo po vjeri i iz vjere ovaj naš svijet i ove naše okolnosti u kojima živimo, koje trenutno doživljavamo kao nevolje, postaju mjestom i trenutcima radosti, usputna stanica životne dionice prema radosti“, naglasio je biskup Palić.

Osvrćući se na trenutnu krizu u svijetu i rat u Ukrajini, biskup je rekao da sve jednom ima svoj svršetak, pa će tako biti i s ratom i ovom neizvjesnom situacijom. Međutim, za nas kršćane ostaje pitanje hoćemo li iz ovih kušnji nešto naučiti i postati bolji ljudi, čvršći u vjeri, jači u nadi i savršeniji u ljubavi, zaključio je biskup, pozivajući okupljene vjernike na molitvu za Marijin zagovor da nikad ne izgubimo pouzdanje u Boga i njegovu dobrotu, kako bismo svi zajedno jednom mogli klicati:

Veliča duša moja Gospodina,

Što pogleda na neznatnost našu!

Nakon euharistijskoga slavlja biskup Palić je pred kipom Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, izmolio posvetnu molitvu Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Euharistijskom slavlju glazbeni doprinos dao je i katedralni zbor „Marija“ pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljašku pratnju s. Mateje Krešić.

 

 

 

Križni put na brdo Hum

MOSTAR – Na Veliki petak već tradicionalno održava se pobožnost Križnoga puta na brdo Hum iznad Mostara. I ove godine na Veliki petak, 29. ožujka 2024., u 14 sati vjernici

Pročitaj više »