13. srpnja 2024.

Trajna izgradnja svećenika u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru

Druga godina permanentnog obrazovanja za mlade svećenike do 10. godine svećeništva Mostarko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Hercegovačke franjevačke provincije održano je u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru.

Ovaj dvodnevni susret na kojem je sudjelovalo preko dvadeset mladih svećenika bio je prilika istima da se raznim temama o kojima su slušali pripreme za buduće izazove koji će ih čekati kroz buduće pastoralno djelovanje.

Susret je započeo u srijedu, 22. ožujka pozdravnim govorom i uvodnim riječima mons. Petra Palića, biskupa. Nakon uvodnih i pozdravnih riječi susret se nastavio predavanjem dr. don Edvard Punde s temom „Svećenik – čovjek blizine s Bogom, s biskupom, među svećenicima i narodom“ (papa Franjo).

Zatim je uslijedila kratka pauza, nakon koje je uslijedio duhovni dio susreta: Večernja molitva i euharistijsko klanjanje.

Drugi dan susreta počeo je Službom čitanja i Jutarnjom molitvom. Predavanje drugog dana održao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš s temom „Kakav svećenik/redovnik želim biti?“, a završno predavanje održao je generalni vikar hercegovačkih biskupija don Nikola Menalo na temu „Upravljanje vremenitim dobrima i nove odredbe Zakonika kanonskog prava u vezi s tim“.

Valja napomenuti kako su mladi svećenici imali priliku između svakoga predavanja vremena za konstruktivne rasprave s predavačima o temama koje su slušali.

Euharistijskim slavljem i zajedničkim objedom završena je dvodnevna duhovno-obrazovna izgradnja mladih svećenika.

Uz zahvalnost predavačima na izdvojenom vremenu i trudu sudionici ovoga susreta su također zahvalni ocima karmelićanima koji su se pobrinuli za ugodan boravak u njihovu samostanu.